Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

Пам’ять преподобного Антонія Печерського(Проповідь)






В ім’я Отця і сина і Святого Духа!

«Честна пред Господем смерть преподобных Его», говорить пророк Давид. Із толкування святих отців ми знаємо, що слово «преподобний» означає уподобитись Богу, бути святим. В Євангелії сказано: «Будьте святы, ибо Господь Бог ваш свят есть». І одними із тих,які виконали цю заповідь і яких прославляє сьогодні свята Мати-Церква є преподобні Антоній і Феодосій Києво-Печерські. Вони є основоположниками монашества на Русі.

Преподобний Антоній народився в 983 році в місті Любиче, поблизу Чернігова. З ранніх років він мав бажання до монашеського життя. Одного разу він з паломниками потрапив до гори Афон і побачивши багато монастирів, він остаточно вирішив стати там монахом. Після свого постригу, Антоній деякий час подвизався на Афоні, але ігумен, бачачи його святе життя, благословив йому іти йому назад на Русь і предсказав, що завдяки йому на Русі буде багато монахів. Преподобний прийшов до Києва біля 1028 року і поселився на горі в печері, де в майбутньому построїлась так звана Києво-Печерська лавра. Там преподобний віддавав себе подвигу молитви, поста і труда. Помер святий в 1073 році. Другий святий, якого ми з вами сьогодні прославляємо, є преподобний Феодосій. Він народився поблизу Києва в 1009 році. В історії згадується такий випадок, що коли він був юнаком, то одного разу приєднався до групи паломників, які йшли до Святої Землі-у Палестину. Дізнавшись про це, його матір наздогнала і повернула додому. Вона боялась, що він стане монахом. Але у скорому часі Феодосій вдруге покидає дім і приходить на Київські гори до преподобного Антонія і проситься до нього в монастир. Коли мати знайшла його вдруге, то вже підкорилась волі Божій і більше того, сама прийняла постриг у жіночому монастирі. Преподобний Феодосій також як і Антоній був великим світильником і ревнителем віри Христової. Це доказується тим, що до них стали сходитись люди з різних країв, які бажали посвятити своє життя Богу. Сам преподобний показував собою приклад як потрібно подвизатись - він втілював в своє життя Євангельські істини, був кротким, смиренним, терпеливим, постійно молився так, що першим за всіх приходив у храм і останнім виходив із нього. Брав на себе багато послухань і робіт від яких історія нам розповідає, що тіло його вкривалось ранами і обтікало кров`ю. Помер преподобний Феодосій на 65 році свого життя.

Дорогі браття і сестри, ці святі угодники Божі, прп. Антоній і Феодосий Києво-Печерські, являються яскравим прикладом подвижництва. Адже вони все своє життя віддали Господу і Матері Церкві. А ми знаємо, що Спаситель наш Іісус Христос заснував на землі Свою Святу православну церкву, щоб люди належали до Неї і щоб через свою віру і життя могли заслужити спасіння. Святі отці порівнюють Церкву зі спаситель ним кораблем, який пливе по бурхливому морю і довозить всіх до тихої пристані – Царства Небесного. Святий Іоанн Златоуст говорить, що Господь не зруйнував бурю, не заспокоїв море, хоча на цей корабель нападали вороги подібні великим хвилям. І дивно те, що не тільки буря не потопила корабель,а корабель переміг хвилю – така велич Церкви, говорить святитель. Свята Церква ще з днів святих апостолів являється Охоронительницею тих дарів, які необхідні нам для спасіння і якщо ми шукаємо відродження, то потрібно іти до святої православної Церкви тому, що тільки Вона зможе відродити нас водою і Духом в таїнстві Хрещення. Якщо Дари Духа Святого бажаємо отримати- тільки Мати Церква може дати їх в таїнстві Покаяння. Жаждемо Тісного спілкування з Христом?- підемо в Святу Церкву і тільки Вона дасть вкусити істинне Тіло і Кров Спасителя. В древньому патерику є така історія. Жили два старці, один належав до нашої Православної Церкви, а другий був єретиком. І ось цей старець єретик бажав навернути у єресь православного і для цього зводив на нього багато різних наклепів. По Божому натхненню православний подвижник попросив у єретика части цю його Причастя. Той аж зрадів, що вдалось навернути, дав нічого не підозрюючи. Православний розпалив вогонь, взяв части цю і положив в посудину і це причастя зразу ж згоріло в полум’ї. Потім взяв Святе Причастя нашої Церкви і зробив те саме. І сталося диво: посудина охолодилась і Причастя осталось цілим і неушкодженим. Ось таке Господь показав чудо, щоб той, хто загубився або шукає істини,міг її знайти в Істинній Христовій Церкві. В нашій Церкві і по сьогодні зберігається вся повнота істини. « Я создам Церковь Мою - говорить Спаситель, и врата ада не одолеют ее». Якщо ми з вами до кінця днів своїх будемо вірними чадами православної Церкви, свято зберігати і виконувати її заповіді, то без сумніву унаслідуємо життя вічне. Блаженний Августин вчить: «Можна мати пошану, можна мати таїнства, можна співати «алілуія» і відповідати «амінь», можна тримати Євангеліє, можна мати віру во імя Отця і Сина і Святого Духа і проповідувати її, но ніде крім православної,Вселенської Церкви не можна знайти спасіння.»

Прославляючи сьогодні преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, звернемось до них з гарячою молитвою, щоб вони допомогли нам чистосердечно покаятись, виправитись і бути вірними чадами Господа нашого Іісуса Христа і святої православної Церкви.Преподобные отцы наши Антоние и Феодосие Киево-Печерские, молите Бога о нас! АМІНЬ!

Чорней Максим



Создан 24 фев 2013



cerkva.if.ua