Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

проповідь на 2-у неділю Великого посту




А Ісус, віру їхню побачивши, каже розслабленому: Відпускаються! Прощаються тобі гріхи твої. Господь не чув сповідання їх віри, але Він бачив віру їх. Прозорливість Його проникала до самих таємних глибин людського серця і, розглядаючи ці глибини сердечні, Господь бачив велику віру їх. Але й Своїми тілесними очима Він побачив і пізнав їхню віру, за тим старанням і праці, які вони доклали, щоб принести недужого до Нього. Отже, віра їх була очевидна і для духовного, і для тілесного зору Господа.

 Точно так само очевидно для Господа було і невіра книжників, котрі були присутні при цій події і в серцях своїх думали: Чого Він говорить отак? Хто може прощати гріхи, крім одного Бога? Бачачи їх помисли сердечні духом Своїм, Господь починає м'яко докоряти Їх в сем: для чого так міркуєте ви в серцях ваших? Прозорливий Господь з равною легкістю читає і в чистих, і в нечистих серцях. Як відразу побачив Він чисте серце Нафанаілово, в якому не було лукавства, так нині Він відразу ясно побачив і нечисті серця книжників, виконані лукавства. І,  покаже їм, що Він має владу і над тілами, як і над душами людськими, влада і гріхи прощати, і розслаблені тіла лікувати, Господь сказав розслабленому: Кажу Я тобі: Уставай, візьми ложе своє, та й іди у свій дім!. У відповідь на таке владне веління болящий зараз устав і негайно взяв ложе, і вийшов перед усіма, так що всі дивувались і славили Бога, й казали: Ніколи такого ми не бачили.      Подивіться, скільки чудесних сил являють Господь одночасно:

 Він проникає поглядом Своїм в серця людей і відкриває віру одних і лукавство інших;

 Він прощає душі гріхи і робить її здоровою і чистою від першопричини хвороби і немочі;

 Він повертає здоров'я розслабленому, паралізованому тілу за допомогою Свого могутнього слова.

 О, як велике, і страшно, і дивно, і цілюще присутність Господа Живого!

 Але потрібно прийти і встати перед обличчям Живого Господа. Це - найголовніше на стезі порятунку: прийти з вірою в присутність Господа і відчути присутність се. Іноді Сам Господь приходить і відкриває нам Своє благодатне присутність, як прийшов Він у Віфанію до Марфи і Марії; як несподівано з'явився Він на дорозі апостолу Павлу; або іншим апостолам - на морі Галілейському, і на шляху до Еммаус, і у зачиненій кімнаті; або Марії Магдалині - в саду; або багатьом святим - у сні і наяву. Іноді ж люди приходять до Господа, будучи приведені апостолами. Так Андрій привів Симона Петра, Філіп - Натанаїла; так наступники апостолів і місіонери призвели до Господа тисячі й мільйони віруючих, і так взагалі одні віруючі наводять інших віруючих. Нарешті, іноді люди самі докладають величезних зусиль, та опиняться в присутності Божій, як було з цими чотирма, що піднялися на покрівлю будинку, щоб спустити свого хворого перед Господом. Ось три способи, як люди можуть відчути себе в Божій присутності. Наша справа - старанно трудитися, та Прийдіте в присутність Господа; а діло Боже - допустити нас у Свою присутність і осяяти нас ім. Тому ми повинні використовувати в зворотному порядку всі три способи. Тобто, ми повинні з вірою і ревно робити все, від нас залежне, щоб прийти в присутність Господнє; далі, ми повинні слідувати заклику і повчанням Святої Апостольської Церкви та отців і вчителів Церкви, і, нарешті, тільки після виконання першого і другого умови , молитовно з надією чекати, да допустить нас Господь до Себе, нехай осяє нас Своєю присутністю, зміцнить, да зцілить і нехай спасе.

 А яким має бути наш труд по відкриттю присутності Божої, краще всього показує нам приклад цих чотирьох осіб, які не гребують і тим, щоб залізти на дах будинку; та не бентежаться ніяким соромом або страхом, спускаючи свого хворого товариша з висоти в присутність Живого Господа . Се є приклад ревнощів, якщо не більший, то, принаймні, схожий з прикладом тієї вдови, яка  невпинно докучала неправедному судді проханням захистити її від суперника її (Лк.18 :1-5). Це і значить виконати заповідь Господню, що треба молитися завжди і не занепадати духом (Лк.18: 1). Це є доказом істинності та іншої заповіді Господньої: стукайте і відчинять вам (Мф.7: 7). Це, нарешті, і пояснення дивного вислову Христового: Царство Небесне здобувається силою, і вживає зусилля, хапають його (Мт. 11: 12). Отже, Господь вимагає від вірних Своїх, щоб вони доклали всіх можливих зусиль, вклали весь труд, щоб вони робили, аж поки є світло, щоб молилися невпинно, просили, шукали, стукали, постили, творили незліченні справи милосердя, - і все це з тою метою, та отверзнется їм Царство Небесне, то є велике, страшне і животворне присутність Божу. Тож пильнуйте повсякчас і моліться, щоб змогли ви уникнути всіх цих майбутніх лих і стати перед Сином Людським (Лк.21: 36). Невсипущо пильнуйте над серцем своїм, щоб воно не приліпилося до землі; чувайте над помислами своїми, щоб вони не видалили вас від Бога; чувайте над справами своїми щоб помножити талант свій, а не применшити і не розточити його; чувайте над днями своїми, щоб смерть не застала вас зненацька і не викрала непокаявшіміся, в гріхах ваших. Така наша віра православна: наскрізь діяльна, наскрізь молитовна і бадьоро, слізна і сполучена з зусиллями. Жодна інша віра не пропонує віруючим докласти стільки зусиль, щоб удостоїтися стати перед Сина Божого. Всі ці зусилля запропонував всьому світу і заповів вірним Сам Господь наш і Спаситель; Церква ж невпинно освіжає їх, повторюючи із століття в століття, з покоління в покоління, являючи вірним все більше і більше число духовних витязів, які виконали закон Христовий і сподоби слави і сили неизглаголанной і на небі, і на землі.

 Але, з іншого боку, не потрібно спокушатися і думати , що всі ці праці і зусилля людини самі по собі приносять порятунок. Не слід уявляти, начебто людина може прийти в присутність Бога Живого єдино своїми працями і зусиллями. Якби Господь не схотів, ніхто зі смертних ніколи не зміг би стати перед лице Його. Сам бо Господь, і заповів усі ці труди і зусилля, в іншому місці глаголить: Так і ви, коли зробите все вам наказане, то кажіть: Ми нікчемні раби, бо зробили, що повинні були зробити (Лк. 17: 10) . І ще, в іншому місці: Ніхто не може прийти до Мене, не притягне Його Отець, що послав Мене (Ін.6: 44). І ще, в іншому місці: без Мене не можете робити нічого (Ін.15: 5). Апостол Павло в Посланні до Ефесян в тому ж сенсі говорить: спасенні ви благодаттю (Еф.2: 5). Що ж скажемо після цього? Скажімо Чи, що всі труди наші з порятунку марні? Не опустити Чи нам руки в очікуванні, поки Господь не з'явиться нам Сам і Своєю силою не поставить нас у Свою присутність? Чи не волає Чи й сам пророк Ісая: а вся праведність наша - немов поплямована одяг (Іс.64: 6)? Так чи не відмовитися нам від усіх праць і всіх зусиль? Але хіба не уподібнимося ми тоді рабу, закопати в землю свій талант і тому почути від пана: Рабе лукавий і лінивий (Мф.25: 26)? Ми повинні бути бадьорими і трудитися, виконуючи заповіді Господні, котрі ясні як сонце. Ми повинні вкласти всю свою працю, а в Божій владі - благословити нашу працю і допустити нас у Свою присутність. Дивно розтлумачив це апостол Павло, який сказав: Я насадив, Аполлос поливав, Бог же зростив, через що й садить, і хто поливає є ніщо, а Бог, що родить (1Кор.3 :6-7). Отже, все залежить від Бога - від Божої сили, мудрості та милості. Але все-таки наша справа - садити і поливати; і ми не можемо знехтувати нашим обов'язком, не наражаючи себе на небезпеку вічної погибелі.

 Обов'язок хлібороба - орати і поливати, а від Божої сили, мудрості та милості залежить, чи зійде посів, зросте чи і чи принесе плід.

 Обов'язок вченого - досліджувати і шукати, а від Божої сили, мудрості та милості залежить, чи відкриється йому знання.

 Обов'язок батьків - ростити своїх дітей і виховувати їх у страху Божому, а від Божої сили, мудрості та милості залежить, чи будуть діти жити і як довго.

 Обов'язок священика - віруючих вчити, просвешать, викривати і виправляти, а від Божої сили, мудрості та милості залежить, чи принесе праця священика плоди.

 Обов'язок усіх нас - старатися і працювати щоб удостоїтися стати в присутність Сина Божого, але від Божої сили, мудрості та милості залежить, чи будемо ми допущені до Господа.

 Однак не варто трудитися без надії на милість Божу. Весь наш труд нехай буде осяяний надією, що Господь поряд нас є і що Він прийме нас в присутність Свого обличчя. Немає більш глибокого і невичерпного джерела, ніж джерело милості Божої. Коли блудний син покаявся після свого жалюгідного падіння до рівня свинськи життя, милосердний батько вибіг йому назустріч, і кинувсь на шию і простив його. Господь невпинно виходить в стрітення Своїм покаятися чадам. Він простягає руки Свої до всіх, обратив обличчя свої до Нього. Всякий день простягав Свої руки до люду запеклого, - каже Господь про іудеїв (Іс.65: 2). А якщо Господь простягає руки Свої і до непокірних, то наскільки більше до покірним? Покірний пророк Давид говорить: Уявляю я Господа перед собою постійно, бо він по правиці моїй і не буду захитаний (Пс.15: 8). Отже, покірних трудівників у справі свого спасіння Господь не позбавляє присутності Свого.

 Тому не будемо вважати свою працю марним, як роблять запалі в безбожництво і відчай; але, намагаючись і трудячись з усіх сил, будемо сподіватися на милість Господа Бога. Навмисно посилимо наші труди під час Великого посту, як і велить нам Свята Церква. Нехай у тому сяє нам приклад цих чотирьох, що піднялися на покрівлю будинку, і розкрили її, і спустилися п'ятого - свого розслабленого друга - перед Господом. Якщо одна п'ята нашої душі розслаблена або згнила від хвороби, скоріше поспішаємо з іншими, здоровими, чотирма п'ятими Його перед Господом, і Господь зцілить те, що в нас хворіє. Якщо одне почуття спокусило нас на цім світі і від спокуси занедужало, поспішаємо з іншими чотирма почуттями Його перед Господом, щоб Господь змилувався над нашим хворим почуттям і створили його здоровим. Якщо одна частина тіла болить, лікарі радять подвійно піклуватися про решту тілі, подвійно берегти і плекати його, щоб здорове стало ще здоровіше і сильніше і таким чином здолало хвороба хворого. Так і з нашою душею. Якщо ми засумнівалися розумом, то швидко потрудимося серцем і душею помножити віру свою і хворий розум з допомогою Божою вилікувати і зміцнити. Якщо ми згрішили залишенням молитви, то поспішаймо справами милосердя повернути втрачену молитовно, і навпаки.      І Господь наш зглянеться на віру нашу, на наші старання і труди і помилує нас. І по Своїй нескінченній милості Він допустить нас в присутність Своє, в присутність безсмертне і животворне, подає життя, фортеця і радість незліченним ангельським силам і війську святих. Господу і Спасу нашому Ісусу Христу личить честь і слава, з Отцем і Святим Духом - Трійцю Єдиносущної і нероздільної, нині і повсякчас, у всі часи і на віки віків. Амінь.



Создан 28 мар 2013



cerkva.if.ua