Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

Проповідь в неділю 2-у по П"ятидесятниці




Сьогодні свята Церква молитовно вшановує пам'ять святих, які просіяли на наших землях. Незчисленний сонм угодників Божих, які прикрасили нашу рідну землю. Серед них як люди духовного звання: митрополити, архієпископи і єпископи, священики та диякони, так і мирські люди: прості монахи, юродиві, військові і крім того багато преподобних жінок. Всі вони, незалежно від їхнього положення, добились святості через подвиг духовного життя. Що значить жити духовно? Жити духовно це значить творити духовні плоди. Св. ап. Павло у посланні до галатів роз’яснює, що плід духа - це «любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, стриманість» (Гал. 5, 22-23), тобто ті головні християнські чесноти, які ведуть людину до блаженства ще тут, на землі, і сприяють спасінню і досягненню вічного спілкування з Богом.
Святі, пам'ять яких ми сьогодні урочисто вшановуємо, якраз таким шляхом угодили Богу і досягнули вічного блаженства. Крім того, вони показали нам приклади правдивого життя і навчили нас боротися з гріхами. Зокрема, вони довели, що спілкування з Богом можуть досягнути тільки ті, хто очищає свої серця від гріху. Святитель Феофан Затворник пише: «Чи в пустині хто живе, чи в монастирі, чи серед людей звершує своє спасіння, - всякому з них один закон – очистити своє серце від пристрастей».
У таїнствах Хрещення і Покаяння Господь прощає християнину попередні гріхи і подає сили для боротьби з гріхом на подальше життя. Але, нажаль, гріховні почуття і бажання залишаються в людині і викоренити їх можна тільки через постійний подвижницький труд. Тілесний подвиг, тобто піст, пильнування за собою і різноманітні діла милосердя поступово очищають душу від пристрастей і підготовляють її до духовного подвигу, тобто до молитви, читання Слова Божого і духовної тверезості.
Постійна праця над собою – невід’ємна умова досконалості у духовному житті. Так у древніх житіях святих розказується про якогось старця, який у пустелі проводив подвиг мовчання. Його келія знаходилась далеко від води. Одного разу, йдучи по воду, струджений старець подумав: «Що за потрібність переносити мені цей труд? Переселюсь я і буду жити близько біля води». Продумуючи як краще поступити, він оглянувся і побачив когось, хто йшов за ним. Старець запитав: «Хто ти?». - « Я ангел Господній, - відповів той, - посланий від Бога рахувати твої кроки, щоб за кожен ти одержав нагороду». Цей приклад показує, що всяка праця заради Бога багато робить для успадкування Царства Небесного.
Інший приклад: учня одного з великих старців бороли гріховні думки, але він мужньо протистояв їм. Святий старець помітив посильний його подвиг і якось сказав: «Якщо ти хочеш, сину, я помолюся Господу, щоб Він взяв у тебе боротьбу». Учень відповів: «Отче, хоч я і труджусь, але бачу і відчуваю у собі благий плід. За причини цієї боротьби я пощуся, більше і більше вправляюся у пильнуванні і молитвах. Але прошу тебе, отче, помолись Господу, щоб дав мені силу витримати боротьбу і подвизатися законно». Тоді мудрий старець відповів йому: «Тепер я взнав, що ти вірно зрозумів, що цією невидимою боротьбою з духами злоби піднебесної, при допомозі терпіння, звершується вічне спасіння твоєї душі».
І святі, які просіяли на нашій землі все життя проводили у строгих тілесних і духовних подвигах, у чеснотах завдяки яким вони змогли подолати спокуси лукавих демонів.
Людська природа, яка звільняється від гріховної пристрасті стає храмом Божим (Ін. 14,23). Але у всіх добрих починаннях ми потребуємо Божої допомоги, «бо без Мене, - сказав Господь, - не можете робити нічого» (Ін. 15,5). Допомога Бога випрошується щиросердечною молитвою, і Спаситель обіцяв: «Просіть, і дасться вам» (Мф. 7,7).
Отож, тільки дорогою постійного подвижництва, який указаний святими отцями і подвижниками, які просіяли на наших землях: безперестанні труди у ім’я Господнє, смирення і сердечне покаяння, боротьба з гріхом і пристрастями приведуть нас до вершин духовної досконалості і до завітної цілі – вічної участі у Царстві Небесному, у чому хай допоможе нам Господь по молитвах всіх святих, які просіяли у землях наших. Амінь.

М.Книгницький



Создан 04 июл 2013



cerkva.if.ua