Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

Проповідь в неділю 4-у по П"ятидесятниці




Бога складно чимось здивувати. У цьому світі Він все знає, тому що у всьому безпосередньо бере участь. Тим не менш, в сьогоднішньому Євангелії ми чули, що здивувався Господь вірі сотника. У Євангелії двічі дивується Господь: в цьому епізоді, а іншого разу Він здивувався невірству іудеїв, тому що стільки чудес було явлено, а вони не вірували. Приголомшлива подія: людина здивувала самого Бога. І не тільки здивувала, але змогла від Бога отримати те, що хотіла.

 Дуже багато людей звертаються до Бога зі своїми скорботами, проханнями, але далеко не кожне прохання Богом чується і виконується. Точніше, чується кожне, а виконується не кожне. Сьогоднішнє прохання Господь виконав. Дуже важливо зрозуміти, в яких випадках Бог чує і виконує наші прохання. Увійшов Христос у Капернаум. У Капернаумі був сотник, начальник гарнізону цього міста, у якого один з підлеглих воїнів, його слуга, був хворий. І ось він підійшов до Христа і, кланяючись Йому, просив за свого слугу.

По-перше, це приголомшливий стан душі. Віра ж не в кожній душі зміцнюється. У кожної людини є релігійне почуття, але не кожна людина є живою у своїй вірі, тому що для цього необхідні умови. Віра прикріплюється і зростає в певних станах душі. Одне з цих умов - це те, що ми бачимо в сотника. У ньому ця віра досягла найвищого розвитку. Він звернув увагу на хворого свого слугу. Це ситуація абсолютно неможлива, наприклад, у справжній армії - щоб якийсь генерал швидко перейнявся станом здоров'я свого солдата і пішов особисто шукати лікаря для того, щоб це здоров'я поправити. Дивовижне милосердя ми бачимо в сотника. Господь йому відповідає.  Він звертає увагу на винятковий стан душі. Він йому відповів: добре, Я до тебе прийду. Тут виникає друга  дивовижна якість цього сотника. Пам'ятайте, що там сталося? Ми до Бога звертаємося, і раптом би нам Господь відповів: добре, Я прийду до тебе. Ми б одразу ж в радості накрили стіл, стали б чекати Гостя. А сотник так не робить. Він каже: «Господи! я недостойний, щоб Ти увійшов під мій дах », я грішник, але« скажи тільки слово, і видужає слуга мій »(Мф. 8, 8).

 Друга якість, необхідна для віри - це смирення. Тому що віра може зміцнитися тільки у мирній, спокійній душі.Дуже часто на сповіді звучить така тема. Люди приходять і кажуть: «Що мені робити з блудними помислами?» На цьому місці можуть бути інші: і хульні, і осудження.  Наша душа - прохідний двір, в якому диявол дуже спокійно себе почуває. Помисли - це його справа. Особливо помітні огидні, потворні, бо дуже глибоко травмують душу, саме блудні помисли. З чого вони там з'являються?  Механізм дуже простий. Якщо християнин з'єднаний з Богом через Церкву, тобто НЕ відтятий від Церкви смертними гріхами, або невір'ям, або байдужим  життям без боротьби з пристрастями, - якщо він знаходиться в нормальному християнському духовному стані, то душа такої людини захищена божественною благодаттю. Людина знаходиться всередині церковної огорожі, яка покрита непроникним захисним благодатним куполом. Господь береже християнина через благодать Божу, яку ми отримуєм за допомогою молитов, покаяння, таїнств, милосердя.

Але є речі, які Богу огидні і огидні, - це гордість. Коли людина впадає в гріхи гордості: засудження, зарозумілість, звеличування,  мудрування, учительство і  » імже ність числа», - благодать залишає його. Душа стає беззахисною, і в цю беззахисну душу починають встромлятися  стріли всяких помислів. Для того щоб через ці помисли, зачепивши людину  на гачок, штовхнути її в ті або інші тяжкі, а потім і смертні гріхи. Щоб душа була збережена, необхідно весь час трудитися над вихованням в собі смирення. Це відбувається, звичайно, через послух. Через працю в слухняності, насамперед заповідям Божим. Це непросто. Тому що легко це робити по ходу справи, коли це не суперечить моїм звичкам, моєму настрою.

Ось приклад щодо наших звичок і навички до послуху. Сьогодні вранці виїжджаю з двору, треба повернути ліворуч, а ліворуч повертає машина. І ось встали два шофери. І той показує: «Ти давай виїжджай, а я заїду». А я стою і думаю: «Які тут правила?» Відразу поїхати і поступитися не виходить. Хочеться згадати про правила і як би за законом людини собі підпорядкувати. І ось стоїмо і згадуємо, хто з нас правий. Але ж як треба по-християнськи? Змиритися і бути готовим з радістю людину вперед пропустити. Не шукати важеля закону, власних прав, старшинства, крутості машини, важливості посади, а просто - змиритися і поступитися. І потім про це думаєш: добре жити в обставинах, де не потрібно особливо долати якісь труднощі, робити зусилля - наприклад, у храмі. Ніхто ж поперек тебе не поїде. А коли опиняєшся в умовах нестандартних, тут і починаються перевірки справжньої якості душі - готовий ти зробити  за Євангелієм або будеш шукати для себе закону, може бути, і правильного. Тому що закон що дишло, його завжди можна повернути і обгрунтувати свої дії. Господь від нас очікує не цього. Господь чекає, щоб ми змирилися. Це дивна властивість - бути готовим поступитися, послухатися, змиритися.

Як говорить Паїсій Святогорець: будь-яке діло Боже, богоугодне, вимагає зусиль. Якщо щось нами робиться з бажанням, по ходу, з радістю - це не приносить серйозних плодів. Людина з радістю любить рибалити, відпочивати, але він не любить з радістю молитися, він не любить з радістю каятися, він не любить з радістю поступатися. Але саме те, що завжди робиться з зусиллям, приносить для душі самий добрий плід

Сотник вчинив дуже нетрадиційно. За законом він спокійно міг цього Мандрівника прийняти в свій будинок. Але він змирився і каже: «Господи, я недостойний. Скажи тільки слово », - і тут проявляється приголомшливе таїнство віри. Він починає Бога переконувати. Він каже: я теж начальник, у мене є слуги. Я одному кажу - він йде; іншому кажу: роби, і він робить; третьому: сотвори це, і він створить. Тобто мене люди слухаються, я кажу, і по-людськи вони підкоряються. Тому я вірю, що Ти, Господи, можеш сказати слово, тому що це в Твоїй владі, і  виздоровіє  слуга мій. «Почувши це, Ісус здивувався і сказав: ... і в Ізраїлі не знайшов Я такої віри. ... І сказав Ісус сотникові: Іди, і, як вірував, нехай буде тобі. І видужав слуга його в той час »(Мф. 8, 10-13).

Це чудовий, приголомшливий момент Євангелія, про який по-хорошому нам потрібно цілий тиждень міркувати. Тому що в неділю ми беремо в церкві їжу для душі, щоб потім весь тиждень її потихеньку їсти. Згадувати цей епізод, себе до нього приміряти, роздумувати, якісь життєві ситуації вбудовувати в цю історію - тут мені вистачило милосердя, тут мені вистачило смирення, тут проявилася Чи моя віра, тут чи готовий я поступитися? До наступної їжі, яку ми отримаємо в наступну неділю, корисно живити душу цими євангельськими уривками. Дай Бог, щоб ми дуже уважно і з користю для душі ставилися до того, що нам пропонує Церква.Амінь.



Создан 20 июл 2013



cerkva.if.ua