Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

Про зцілення скорченої жінки.Неділя 26-а




Господь сьогодні в Євангелії знову нагадує нам про необхідність молитви. Господь, як сказано про Нього, в день суботній за звичаєм Своїм увійшов помолитися в синагогу. Разом з віруючими людьми, що молилися людьми приходить Господь. Хоча Він молиться в пустелі, в відлюдних місцях, але приходить в церкву.

Не тому що Він має в цьому потребу, а для того щоб показати нам, як ми повинні чинити. Кожен недільний і святковий день ми повинні обов'язково бути в храмі.

Ця заповідь поряд з найголовнішими древніми, які ставлять межу розпаду життя людського, така ж, як «не вбивай», «не кради», «не блуд». Власне, про це сьогоднішнє Євангеліє. Господь зцілює жінку від тяжкої хвороби.

Вона була одержима духом немочі, була пов'язана сатаною, зігнута до землі протягом вісімнадцяти років. Насилу вона взагалі пересувалася. І все-таки прийшла в храм Божий.

Як часто доводилося дивуватися цьому раніше, коли в храмі були в основному бабусі. Немічні, старезні, дійсно, ледве ходять, але жодної служби не пропускають! І вранці, і ввечері - бо душа тягнеться туди, де Господь, де відкривається справжня життя.

І ніяка неміч не є для них перешкодою. Тим більше повинно бути соромно нам, коли Бог не забрав ще у нас здоров'я, грубо порушувати одну з основних заповідей - пропускати святкові та недільні богослужіння.

Господь робить чудо над цією жінкою саме заради її вірність заповіді Божої, заради того, що вона приходить смиренно в храм помолитися. Хоча вона вже ні на що не сподівається. Вона готова до смерті нести це ярмо своєї немочі. Але їй важливо прийти туди, де звіщається Боже слово, де дається найголовніше для людини. І Господь робить чудо зцілення за її любов до храму, за її смиренність, за те, що з таким терпінням протягом настільки довгого часу вона приходила до Господа.

В одну мить ця жінка зцілюється, випрямляється і підносить хвалу Господу. А стан її справді було жахливе. Зігнута до землі вона ходила майже рачки. Здалеку можна було подумати, що це рухається якась тварина.

Зігнутий до землі, не може випрямитися своїми власними силами, підняти обличчя до неба, не може навіть обличчя іншої людини побачити. Тільки те, що внизу, живить і надихає його.

Вся його радість в тому, що дає земля. А те, що вище, життя вічне, небесна радість - це недосяжно, це йому незрозуміло. Як тварина стала людина внаслідок відпадання від Бога, він зігнутий, хоча фізично іноді може голову свою піднімати дуже високо.

Святитель Микола (Велимирович), сербський святий, нещодавно прославлений Церквою, каже, що, дивлячись на це диво, ми можемо зрозуміти безглуздість вчення матеріалістів, думають про те, що людина походить від мавпи, ходив тисячоліттями рачки і потім поступово випростався. В одну мить Господь випрямляє людини, зігнутого до землі. І в одну мить Він створює людину таким, яким він і повинен бути, щоб у радості життя, створеної для нього Господом.

Всі бачать, як ця жінка випрямляється і підносить хвалу Господу. І ми бачимо далі, крім дива світу, також диво мороку - як помрачается начальник синагоги, охоронець закону Божого!

Боячись викрити Самого Христа (тому що не знаходить він для цього внутрішніх сил), він звертається до народу: «Є шість днів, в які можна зцілювати, а сьомий - день спокою, день суботній; і ніхто не може порушувати цей день».

Дивіться, що відбувається. Світло дива, такий ясний, засліплює цього вчителя віри, і він хоче закрити цей світ і від інших людей. Для нього цілком зрозуміло, що тут діє Боже чудо, що тут Сам Бог.

Але він хоче перетворити це диво в щось звичайне, нічого не значуще. Зовнішнє дотримання правил для нього дорожче всього на світі, і тому він готовий обмежити Самого Бога в Його милосерді.

Жінка не сподівалася уже ні на що. Сам Господь її покликав. І Сам, перш ніж вона звернулася до Нього, вчинив це чудо. Якщо не підійде нам Господь, то ми загинемо в наших гріхах. «Істинно кажу вам, - каже Він Сам, - якщо ви не дізнаєтеся, що це Я, що Моя благодать, Моя сила, Моя любов діє в цих знамення і чудеса - то ви загинете в гріхах ваших».

Сьогодні Господь показує, що віра і любов - це одне і те ж явище. Зміст благочестя полягає тільки в любові, в досягненні милосердя і співчуття по відношенню до іншої людини. Він говорить: якщо у кого з вас є худобу який-небудь, ослик або віл, невже в день суботній ви не отвяжете його, щоб відвести до водопою?

Кожна людина це робить, тому що дико було б, жорстоко по відношенню до тварини не напоїти його водою. Але невже ця дочко Авраамового, яку сатана зв'язав, яка вже протягом вісімнадцяти років мучиться, невже не можна полегшити його страждання! Чи Не для того спокій суботи існує, щоб відкрилася нам таємниця любові і милосердя Божого?

Вічне життя - ось що таке «спокій». І тільки через співчуття, через любов, яка є справжнє благочестя, ми входимо в це життя.

Господь викриває сьогодні гріх лицемірства. Він каже, що з усіх гріхів це найогидніший. Ми пам'ятаємо, як в Євангелії підносить Господь Свій голос і багаторазово каже: «Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри!».

Він нікому з простих людей не говорить ці слова, «горе вам!» тому , що бачить, як страшна зовнішня видимість благочестя, яка, за свідченням святих отців, з'явиться «тайною беззаконня» у самій Церкві.

«Людина беззаконня» в самій Церкві, за словом апостола Павла, за тлумаченням святих отців, сяде, видаючи себе за Бога. Цього лицемірства будемо боятися найбільше.

Таємниця дива полягає, говорить святий праведний Іоанн Кронштадтський, саме у нелицемірній щирій молитві. Коли його питали: «За що Господь Вам дає такий дивовижний дар?», він відповідав: «Це просто милість Божа. Я ж намагаюся тільки завжди щиро, від усього серця молитися і не допускати ні краплі фальші або лицемірства у відносинах з Богом і з іншими людьми».

Там, де ця прямота відносин, там світло Христове, диво любові Божої розкривається, там випрямляються зігнуті гріхом до землі душі.

Ми бачимо, що жінка, отримавши чудо зцілення, дякує Господа. І весь народ дивується тому, що Господь зробив. Сьогодні Господь закликає нас побачити, що людина, милістю Божою отримав зцілення, коли випрямляється його душа, не може не дякувати Бога. Це стає природним для нього.

І це є єдина ознака зцілення людини, бо сама людина не здатний приносити хвалу Господу, поки не вилікується його хвора душа, нездатна до цієї хвалі. Благодать Божа, яку приносить у світ Христос, може випрямити і випрямляє все, що гріх скривив у нашому житті.

 

 



Создан 06 дек 2013



cerkva.if.ua