Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

Проповідь на свято Василія Великого




Христос рождається! Дорогі у Христі брати і сестри. Сьогодні наша Церква в торжественний спосіб святкує три свята, які є взаємопов'язані між собою. Початок Нового року, Обрізання ГНІХ і св. Василія Великого. Кожен з нас розпочинаючи якусь працю, бажає її добре завершити. Сьогодні розпочинаємо Новий рік і всі хотіли б прожити його в достатку, мирі, злагоді, любові, щоб у цьому році сповнилися усі наші добрі наміри і бажання. Але чи є це можливо без Божого благословіння, без виконання Божих Заповідей, без доброго прикладу? Зрозуміло, що ні. Щоб одержати нам ту чи іншу ласку для нашого земного життя, потрібно мати найперше велику любов до нашого і Творця. “Той мене любить, хто заповіді мої зберігає”. Найкращим взірцем, взірцем любові виконання закону став сам Христос. “Я не прийшов усунути закон, а його доповнити”.

Як Бог і Законодавець, Ісус Христос не був зобов'язаний до виконання релігійних приписів Ізраїльського народу, та все ж таки Він добровільно підкорився і дотримувався їх. Саме тому Спаситель восьмого дня після свого народження піддався обрядові обрізання і тим дав нам свідчення законопослушності.

Чи можемо ми сьогодні похвалитися законопослушністю? Скільки разів у нашому житті ми легковажно переступаємо Закон Божий. Як часто просимо в Господа здоров'я для себе, а в той самий час іншим бажаємо зла і навіть смерті. Скільки разів просимо миру і спокою в сім'ї чи родині, а самі роками гніваємося з нашим ближнім, не раз кажемо: “Боже дай”, а самі відвертаємо голову коли хтось простягає до нас руку і просить помочі. Христос звільнив нас від тілесного обрізання, але вимагає від нас обрізання пристрастей і похотей нашого тіла, і всякої нагоди до гріха, щоб нічого злого не стояло на перешкоді Божій ласці, яка готова осінити “тих, які люблять Його”. Як це зробити? Візьмімо за приклад Василія Великог,. Архієпископа Кесарії Каппадокійської.

Народився св. Василій в малоазійській провінції Каппадокії в місті Кесарії 329 року Божого, його батько, також Василій був адвокатом і його поважали за красномовність, освіту і чесноти. Мати - Емілія, сирота, дочка мученика за Христову віру, гарна і багата. Крім Василія, вони мали ще чотирьох синів і п'ятьох дочок. Скоро і щасливо минали дитячі роки Василія в батьківському домі. Та настав час, коли треба було дати юнакові світське виховання, щоб підготувати його до громадської служби, до виконання державних суспільних обов'язків. Родинне становище в тодішньому суспільстві давало змогу Василієві для навчання і відкривало двері найпрестижніших вузів. В Кесарії вивчає філософію і красномовство, закінчує школу в Константинополі і університету. Повернувшись з навчання, Василій обіймає в Кесарії кафедру красномовства, там поважали його і славили. Василій гордився своєю вимовою й знаннями він знався з усіма, хто займав високі пости. Для молодого юнака це є блискуча світська кар’єра забезпечене майбутнє .

Варто було б зупинитися тут і роздумати, що багато з нас на місці Василія почувалися б найшасливішою людиною серце полонила б гордість, а очі засліплював би егоїзм.

Василій нехтує тим блиском пустої слави і навертається серцем до досконалого життя. Про цю свою переміну так - пише сам. “Прогайнувавши чимало часу в марноті та зуживши майже всю молодість на те, щоб важким і марним трудом здобути знання мудрості, осудженої Богом, я прокинувся нарешті, наче з глибокого сну; я пізнав безвартісність і порожнечу мудрості князів цього світу, які проминають і гинуть. Я оплакував з невимовним болем нужденне життя, яке я вів досі.

Як добре було б, щоб ми сьогодні, на початку Нового року, оглянулися на прожите життя, і щоб кожен зміг побачити скільки часу ми змарнували на пусту і марну славу, яка проминає, а на серці залишає біль і сум. Василій відрікся світу, щоб посвятити себе Богові. Милосердний Господь благословив його щедрими Божими ласками. Монах- пустельник, засновник монашої спільноти, для якої сам пише правила, священик. Архієпископ, великий оборонць Пресвятої Трійці, поборник аріанства, впорядковує богослужбу в своїй Церкві, залишивши помітний слід у літургіях Східних Церков і ніхто від перших часів християнства не збудував стільки великих доброчинних закладів, як св. Василій.

Святого Василія назвали ще за його життя Великим. Христова Церква прийняла цю назву, як визнання за його великі заслуги та зачислила його до своїх святих і великих вселенських учителів. Своїм характером, культурою, талантом, праведністю та невтомною службою Богу й ближньому Святий Василій заслужив звання - Великого й Святого.

Дорогі брати і сестри, розпочнімо і ми сьогодні з Новим роком нове життя, життя в любові і нагоді, в мирі і спокої, милосерді і щедрості, і за те Господь буде благословити нас, наші сім'ї і родини. Відкриймо сьогодні свої серця для новонародженого дитятка Ісуса і Він дасть нам сили і наснаги пройти шлях земного життя, зібрані якнайбільше заслуги і увійти в щасливу вічність. Амінь.

прот. Василь Бачала 



Создан 13 янв 2014



cerkva.if.ua