Київська Патріархія - Отинійський деканат УАПЦ

 

Проповідь на неділю всіх святих землі української.




 У другу неділю після Зіслання Святого Духа, Українська Православна Церква відзначає празник Всіх Святих Землі Української. Це свято, закликає нас вшанувати праведних синів і дочок українського народу, які просіяли святістю на наших землях. Невипадково ми святкуємо його в другу неділю по П’ятидесятниці, адже саме завдяки Зісланню Святого Духа, ми маємо плоди Його благодаті серед українських християн.

   Коли ми у цей день говоримо про “всіх святих”, то маємо на увазі не лише офіційно проголошених Церквою святих через особливий процес канонізації, не тільки тих преподобних, мучеників, святителів, ісповідників, безсрібенників, чудотворців, яких бачимо на іконах і до яких молимося під час богослужінь. До всіх святих землі української належать і незліченна кількість невідомих святих наших братів і сестер у Христі, які добре сповнили шлях свого християнського вдосконалення. Це ті тисячі людей, які у важких економічних і політичних обставинах не втрачали людського обличчя, протиставилися багатьом спокусам, віддали життя своє за ближніх, виявивши найбільший прояв любові. Це та незліченна кількість християн, які сумлінно сповняють Божі й церковні заповіді, Христові блаженства, не уявляють свого життя без Святих Таїнств Церкви...

   Святі української землі, пам’ять яких сьогодні світло згадуємо, в свій час і в різних обставинах взяли на себе солодке ярмо Христове і гідно виконували заповіді любові до Бога і до ближнього. Часи в які вони жили були нелегкі, можливо в багатьох випадках набагато важчі ніж ті, в яких живемо ми. Проте наші українські святі не складали рук перед труднощами, та своїм життям, словом і прикладом просвічуючи світ і роблячи його кращим.

    Дорогі у Христі, ми зобов’язані не тільки шанувати святих і до них звертатися у наших молитвах, але й наслідувати їхнє життя і святість. Свято всіх святих землі української, має дві найважливіші цілі. По-перше, ним наша Церква подає нам приклад для наслідування, як треба жити згідно християнських заповідей, щоб осягнути вінець святості. Кожна людина серед усяких обставин може бути святою й зобов’язана прагнути до святості, адже до цього кличе нас Бог. До всіх нас каже Господь наш Ісус Христос: “Отже будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий” (Мф.5,48). І святий апостол Павло пригадує нам про обов’язок святості: “Бо воля Божа є святість ваша…” (1Сол.4,3). Якщо шляхом духовного вдосконалення пройшли наші брати й сестри по крові, які жили посеред нас, то й ми з Вами здатні повторити їх християнських подвиг та стати святими. По-друге, ми маємо добру нагоду просити у цих наших святих молитовної допомоги та заступництва, щоб ми могли пройти цим шляхом святості, щоб віра в Триєдиного Бога єднала все наше суспільство, щоб весь наш український народ єдиним серцем і єдиним устами прославляв Христа Господа на Богом благословенній українській землі....

   Тому, дорогі у Христі, молімося до наших українських святих і наслідуймо їх духовний подвиг. Їх молитви перед Божим престолом та приклад духовного життя. Прямуймо до святості, живучи згідно Божих і церковних заповідей, щоденне сповнюючи Божу волю, будучи вірними синами і дочками Божими. Ми віримо, що це стане запорукою відродження нашого суспільства, наших родин, кожного зокрема. Це запорука не тільки земного благополуччя, а насамперед шлях до щасливої вічності, на який нам вказують і до якого закликають святі нашої української землі.

   А благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця і Причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь.

 



Создан 21 июн 2014



 
cerkva.if.ua